10 x katten en planten

Wanneer je op zoek gaat naar kamerplanten die niet giftig zijn voor jouw harige, viervoeterige huisgenoot, zul je zien dat er (helaas) niet veel overblijft. Hieronder een lijstje van soorten die wel een match zijn, alsmede een aantal tips waarbij er tóch nog wat te kiezen valt!

Calathea Orbifolioa, geplaatst bij een klant
Calathea Orbifolioa, geplaatst bij een klant

 

1. Calathea Orbifolia

De calathea is één van de planten die niet giftig zijn voor jouw kat. Ze zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten, maar de orbifolia is toch wel één van mijn favorieten. Haar groene bladeren met bijzondere bladtekening zijn een echte eyecatcher. Pas op: calathea's kunnen divagedrag vertonen. Ze houden niet van te veel licht en lage luchtvochtigheid. Plantenspuit dus paraat, en ver van de verwarming plaatsen. 

 

2. Yuca Elephantipes

 

De Yuca Elephantipes is een supergemakkelijke kamerplant, die dus ook nog eens veilig is voor Mr. Whiskers. Je kunt deze in zo'n beetje ieder tuincentrum vinden. Meestal met twee stammen: een wat kleinere, en een wat grotere. Zet 'em in een saai hoekje en BAM - met zijn volume zorgt hij direct voor Urban Jungle vibes.

Mijn krulvaren en ik
Mijn krulvaren en ik

 

3. Krulvaren

Voluptueus, felgroen, makkelijk in onderhoud en als Poekie ervan snoept is er niets aan de hand. Ook voor jou niet trouwens; deze plant is niet zo duur, dus mocht ie toch worden aangevreten, is vervanging geen rib uit je lijf.  Hij behoeft regelmatig water, dus check de grond minimaal twee keer per week. Voelt die droog aan? Geef dan een scheutje.

 

4. Graslelie

 

De goede, oude graslelie is kat-proof. Daarbij is ie ook stek-proof: dit is wellicht de meest gemakkelijke plant ooit om te stekken. Er groeien uitlopers uit zijn bladeren die je zo af kunt knippen en op water kunt zetten. Luchtvochtigheid is voor deze plant erg belangrijk. Al eens gedacht aan een luchtbevochtiger?

Mijn bananenplant en ik
Mijn bananenplant en ik

 

5. Bananenplant

Ook de bananenplant, ofwel musa, is helemaal veilig voor jouw kattenbeest. Deze tropische kamerplant kan supergroot worden, mits je hem van voldoende zonlicht en water voorziet. Het is wel een beetje een 'robuuste' plant - de bladeren onderin worden snel bruin en scheuren, waardoor 'ie er snel wat gehavend uit kan zien. Dit hoort echter bij de soort, dus maak je geen zorgen. Hartje zomer moet je deze plant trouwens goed in de gaten houden: hij is dan dorstig met een hoofdletter D.

 

6. Bromelia Guzmania

 

Houd jij van kleur in huis, ben je kamerplantfan én heb je een kat? Dan is de bromelia guzmania wat voor jou. Qua verzorging moet je erop letten dat je deze bonte vriend niet in de volle zon zet. Daarbij geef je hem het best water in de rozet (in het midden van de plant/bloem), en niet in de grond eromheen. Regenwater is hiervoor het meest geschikt, maar met kraanwater kom je ook een heel eind.

 

7. Hertshoornvaren

 

Je snapt wel waar de naam vandaan komt, toch?! De bladeren voelen bijna net zo zacht aan als de vacht van jouw kat door het laagje pluis wat erop zit. Daardoor kan ie ook beter tegen droge lucht: een win-win. De hersthoornvaren heeft iets mysterieus, vind ik. De vormen doen hem haast buitenaards ogen. Eén keer per week water geven is voldoende voor deze bijzondere plant.

Foto © Sifu, kattenbeest van schoonzus
Foto © Sifu, kattenbeest van schoonzus

 

8. Pilea

Ach, de pilea! Hét plantje waarvoor zo'n beetje iedereen met (of zonder) groene vingers een paar jaar terug een moord voor deed. En als je er eenmaal één hebt is het simpelweg wachten totdat ie zich vermeerdert - in z'n eigen pot. Hoe simpel kan het zijn? Het pannenkoekenplantje is superschattig, makkelijk in onderhoud en dus niet giftig. 

 

 

9. Ga de hoogte in!

 

Ik sluit af met een aantal algemene tips. En de eerste is: kijk naar boven. Als het goed is, zie je muren en een plafond. En wat waarschijnlijk ook klopt, is dat jouw kat geen bovennatuurlijke krachten bezit waardoor ie vanaf de grond tot datzelfde plafond kan springen. Mijn tip: ga voor hangplanten en hang ze hoog. Houd wel rekening met afvallend blad, uitlopers die steeds lager bij de grond komen en doe altijd onderzoek. Er zijn een aantal planten die écht levensgevaarlijk zijn voor katten, daar wil je geen risico's mee nemen.

Foto © Cees, kat van één van mijn klanten
Foto © Cees, kat van één van mijn klanten

 

10. Analyseer kattengedrag

De laatste, algemene tip: de ene kat is de andere niet. Er zijn katten waar planten een gigantische aantrekkingskracht op hebben, er zijn ook katten die het echt geen ene moer interesseert of jij nu wel of niet in een Urban Jungle woont. Begin met planten waarvan je weet dat ze niet giftig zijn en zie wat er gebeurt. Wordt er geen enkel pootje naar uitgestoken? Mijn persoonlijke mening is dat je dan met een gerust hart ook de wel licht-giftige soorten kunt plaatsen. Verandert je kat z'n gedrag, is er mogelijk stress (te verwachten) of ben je lange tijd niet thuis? Plaats de planten dan ergens waar je kat niet bij kan.