10 x planten voor in de badkamer

Wist je dat we gemiddeld 4.6 uur per week in de badkamer doorbrengen?  Lekker badderen, ons haar doen, een warme douche nemen nadat we natgeregend zijn, een scheerbeurt, enzovoorts. Dat we er zoveel tijd spenderen is eigenlijk al reden genoeg om ook die ruimte aan te kleden met kamerplanten. Nu is het ook nog eens zo dat sommigen van onze groene vrienden het heel goed doen in de badkamer. Het klimaat hier is namelijk goed te vergelijken met dat van de jungle: warm en vochtig.

 

 

Mijn naam is Annelijne Verburgt en ik ben plantstylist. Met mijn bedrijf GoJungle help ik bedrijven en particulieren de kracht van levend groen te ervaren. Wanneer ik advies geef over planten in de badkamer, kies ik altijd voor het type kamerplanten wat blij wordt van een hoge luchtvochtigheid. Wil je zelf je badkamer stylen met planten? Kijk dan eens of er van deze tien wat voor je tussen zit!


1. Krulvaren

  

De krulvaren, ofwel Nephrolepis, komt oorspronkelijk uit het regenwoud. Hij gedijt goed bij gemiddelde tot hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De krulvaren is een relatief sterke plant. Als je ervoor zorgt dat de potgrond altijd lichtvochtig is (maar niet nat), zit je goed.

 


2. Calathea

Als je een zonovergoten badkamer hebt waar veel direct licht binnen komt, is de calathea een minder goed idee. Deze prachtige plant houdt namelijk wel van de hoge luchtvochtigheid, maar niet van direct zonlicht. Een donkerder hoekje vindt ie prettiger. 


3. Lepelplant

 

De lepelplant heeft niet alleen ovaalvormige, diepgroene bladeren: als ie gelukkig is verblijdt ie jou met zijn witte, kelkachtige bloemen. Daarbij filtert de lepelplant schimmels die in de badkamer kunnen voorkomen uit de lucht. Topcombinatie dus!

 


4. Hertshoornvaren

 

De hersthoornvaren, ofwel Platycerium is een bijzonder ogende varensoort. Als je hem vergelijkt met de krulvaren, vraag je je af of het wel echt een varen is. Deze plant doet het goed als hangplant: zodra hij groter groeit, gaan de bladeren hangen.


5. Monkey Mask

 

Het kleine zusje (of broertje) van de gatenplant gedijt goed in warme, vochtige ruimtes waar hij niet in het volle zonlicht staat. Het is een sterke plant, maar wel gevoelig voor het mozaïekvirus wat lastig te bestrijden is. Je kunt je Monkey Mask tegen een mospaal op laten klimmen of laten hangen.

 


6. Ledervaren

 

Jawel, nog een varen in deze lijst. Ook deze heeft weer zijn eigen unieke uiterlijk, waardoor hij er prima tussen past. Zorg ervoor dat zijn aarde altijd lichtvochtig aanvoelt, daar wordt dit vrolijke, groene plantje blij van! 


7. Draceana Trifasciata

 

Tot en met 2017 (en nu soms nog steeds) werd deze plant ook wel de ‘sansevieria’ genoemd. Deze kamerplant is zowat niet kapot te krijgen. Is jouw badkamer wat donkerder? Ga dan zeker voor deze soort, want de vrouwentong, zoals we ‘em ook wel noemen, vindt dat helemaal niet erg.

 


8. Orchidee

 

Ben jij meer van de bloeiende kamerplanten? En houd je van een luxe, romantische uitstraling? Kijk dan eens naar een orchidee. Hun prachtige bloemen zijn in allerlei verschillende kleuren te vinden. Ook deze plant doet het goed in de badkamer in verband met de hoge luchtvochtigheid.


9. Kwartjesplant

 

De kwartjesplant, ofwel, komt oorspronkelijk uit Azië. Net als de vrouwentong kan ook deze plant prima overleven in de schaduw. In plaats van omhoog, groeit deze plant in de breedte. Zorg dus dat ie daar de ruimte voor heeft, als ie shined in jouw badkamer. 


10. Luchtplantje

 

Het plantje wat niet in aarde en ook niet in hydrokorrels zit: de Tillandsia. De verzorging van deze schattige blikvangers is heel makkelijk. Je geeft ze geen water, maar besproeit ze liever. Als je ze in de badkamer plaatst, hoeft dat waarschijnlijk niet eens. In het donker doen ze het niet zo goed, maar fel zonlicht moet ook vermeden worden.