Duurzaam plantshoppen in de supermarkt: kan dat?

Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam. We ontkomen bijna niet meer aan de term. Gelukkig ook maar, want hoe je 't ook went of keert, onze aarde heeft het zwaar. En als wij ons wat duurzamer gaan gedragen, helpen we diezelfde aarde een handje. Denk daarbij aan korter douchen, minder auto rijden maar ook duurzaam consumeren. Kopen dus. Geld uitgeven aan. Spenderen. Betalen. Afrekenen. You get the drill.

 

Wie mij volgt op Instagram (@GoJungle.nl) weet dat ik elke zondag foldertips deel met daarin plantgerelateerde aanbiedingen. Wat me opvalt is dat ook de grote supermarktketens meedoen met de hype. Maar wat ze er niet (allemaal) bijvertellen is hoe duurzaam (of niet) hun kamerplanten gekweekt zijn, of ze aan bepaalde kwaliteitskeurmerken voldoen et cetera. Daarom heb ik het uitgezocht. Het resultaat vind je hieronder!

Albert Heijn

Bonus, Hamsteren, Route 99: ik word blij van al die acties! Zelf heb ik een paar vetplantjes en een blauwe varen staan die ik ooit bij de Albert Heijn heb gekocht. Ik vind het persoonlijk een prettige winkel, dus alleen maar leuk om te zien dat ze hun assortiment ook uitbreiden met (kamer)planten.

 

Planten (en bloemen) van Albert Heijn komen uit binnen- en buitenland. Albert Heijn koopt bloemen bij vaste contracttelers, die gecertificeerd zijn. Daarnaast is ook een groot aantal telers in Afrika aangesloten op onze AH Foundation, wat bijdraagt aan betere leefomstandigheden. Kwekers zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers. We werken hierin samen met certificeringsorganisaties: MPS Socially Qualified (voor sociale omstandigheden) en MPS-GAP (voor productieomstandigheden). Vanaf 2019 vallen deze samen onder GLOBALG.A.P. Dit is een internationaal kwaliteitsborgingssysteem voor veilige en duurzame productie in de land- en tuinbouw. Hierin zijn eisen en controles opgenomen op het gebied van onder andere traceerbaarheid, afval- en milieu en veiligheid en gezondheid op de werkplek. Dit certificaat is er voor bedrijven die aan retailers leveren. Eisen zijn geformuleerd op het gebied van traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne.

Aldi

In de folder van Aldi hebben sinds ik met @GoJungle.nl bezig ben (oktober 2019) vele aanbiedingen gestaan, welke ik ook vrolijk heb gedeeld. Zoals ze zelf zeggen: "Als je op zoek bent naar een eerlijke plant met een goed verhaal, valt een plantenvriend van Kwekers Trots vast in goede aarde".

 

Aldi's planten vallen onder kwaliteitsnorm A1: het hoogste kwaliteitslabel in de sierteelt. Vanaf eind 2019 zijn al hun planten gecertificeerd volgens de Global G.A.P.-norm., net zoals die van Albert Heijn. Aldi doet er nog een schepje bovenop, en vraagt leveranciers ook om te werken volgens de GRASP-module (GlobalG.A.P. Risk Assessment on Social Practice), waarin specifieke aspecten zoals de gezondheid van de werknemers, veiligheid en welzijn op het bedrijf aan de orde komen.

Lidl

Lidl heeft, samen met Aldi, het grootste aantal kamerplantenaanbiedingen wat ik tot nu toe ben tegengekomen in de folders die ik elke zondag deel. Maar: op hun website vond ik niets wat mij kon uitleggen waar deze planten nu vandaan kwamen en aan welke kwaliteitskeurmerken ze voldoen. Ik zocht contact via WhatsApp:

Daaropvolgend werd mij deze e-mail gestuurd:

Na een poosje wachten besloot ik zelf weer contact op te nemen en herhaalde de vraag. Daarop kreeg ik dit antwoord:

Dat vond ik niet bevredigend, dus stuurde ik deze mail:

Met dit als reactie:

Tsja... Ook daar kon ik niets mee, dus stuurde ik dit terug:

Een week later had ik nog geen reactie ontvangen, en heb ik het hier maar mee afgesloten. Oordeel zelf :)

Deen

Ondanks dat Deen een prachtig duurzaamheidsverslag online heeft staan, zegt het niet veel over waar hun planten vandaan komen. Via Facebook vroeg ik om opheldering:

Tsja, het stukje 'diverse kwekers' is behoorlijk algemeen, maar ook de planten van Deen voldoen dus aan datzelfde MPS keurmerk.

Jumbo

Ik heb sinds ik met @GoJungle.nl bezig ben nog geen aanbiedingen van Jumbo gedeeld, maar in 2017 behaalden de bloemen en planten van Jumbo het MPS Florimark GTP-keurmerk. Aanbieders in bezit van dit certificaat voldoen naast regels omtrent traceerbaarheid, ook aan de regels op het gebied van kwaliteit, milieu en personeel. Voorbeelden hiervan zijn het bieden van opleidingen, hygiëne en veiligheid.

Plus

Sinds 2015 mag PLUS zich de Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland noemen. Over hun (kamer)planten staat op hun website niets in het bijzonder gemeld, dus ook bij hen ben ik navraag gaan doen. Eerst weer via Facebook:

"Beste Annelijne,

Alle planten die worden verkocht bij Plus Amersfoort komen uit Nederland en dus van Nederlandse telers. Zij voldoen aan het MPS-Florimark Trade. Hieronder even print screen van de leverancier van de bloemen. Hopelijk geeft dit duidelijkheid."

Bij de Plus, zit je dus safe.