Groot onderhoud, klein uitgelegd

Als je dit leest heb je de stap gezet: jouw werkvloer of woning is vergroend! Gefeliciteerd! Als ik dat voor je heb gedaan, heb je een Survivalgids ontvangen waar per plant staat uitgelegd hoe de dagelijkse verzorging in elkaar steekt (denk aan water- en lichtbehoefte). Maar om ervoor te zorgen dat jouw Urban Jungle echt met je meegroeit, is er meer nodig. Hier lees je wat.


1. Snoeien, stekken, toppen, snijden, knippen

 

Hoe je het ook noemt: soms moet jouw groene vriend gewoon een koppie kleiner gemaakt worden. Omdat ie te groot wordt bijvoorbeeld. Ga niet zomaar rigoreus lopen snijden, maar kies altijd een punt uit wat dichtbij de stam zit of bij de wortels. Meer detail over het hoe en waar vind je in mijn blog over stekken op water. Knip je namelijk een gezond stuk plant weg, kun je die nog vermeerderen. 


2. Voeding toedienen

 

Een plant heeft in principe geen plantenvoeding nodig om in leven te blijven, maar sommigen kunnen er wel een opsteker van krijgen (dit zijn dan met name de zeer snelle groeiers). Er zijn verschillende soorten plantenvoeding. Denk aan merken als Liquid Gold Leaf, Plagron, Pokon, CellMax of BioBizz. Zelf kies ik altijd voor biologische en organische producten, want duurzaamheid is een belangrijk thema voor mij. Qua werkzame stoffen raad ik je aan uit te zoeken welke soort voor jou het meest van toepassing is, of minder moeite te doen en te gaan voor de meest standaard versie die er is (het zal hoe dan ook werken). Belangrijk: plantenvoeding meng je met water, je dient het dus niet puur toe. Gebruik liever te weinig dan te veel. Te veel plantenvoeding kan schadelijk zijn voor de wortels van een plant en er zelfs toe leiden dat de plant doodgaat. Tot slot: mijn advies is om alleen 's zomers plantenvoeding te te dienen. Ik raad je aan ook deze blog van Mama Botanica te lezen. 


3. Verpotten

 

 

Klaar om vieze handen te krijgen? Verpotten doe ik in de regel alleen in de lente of zomer en alleen als ie echt uit z'n voegen barst. Planten vinden het fijn, maar ook ingrijpend. Echte dramaqueens hebben even tijd nodig om bij te komen na de verhuizing, en dat lukt ze beter tijdens warmere en lichtere periodes. Maak indien mogelijk gebruik van een binnenpot. Dat is beter voor de drainage. En kijk ook eens naar toevoegingen op gewone aarde zoals perliet, Lechuza Pon, boomschors en dergelijke. Die kunnen de groei van je planten ten goede komen.


4. Ongediertebestrijding

 

Een grote angst voor plantenliefhebbers: beestjes. Van spint tot trips, je zult er waarschijnlijk een keer mee te maken krijgen. Dat heeft minder te maken met jouw verzorgskills, dan bijvoorbeeld met het weer, de potgrond waarin al iets genesteld was of andermans planten (waarvan je het per ongeluk hebt meegenomen). Je kunt veel ongedierte bestrijden met een mengsel van spiritus (20%), groene zeep (20%) en water (60%). Spray dagelijks gedurende ongeveer een week. Helpt dit niet? Vervang dan de plant. Een biologisch bestrijdingsmiddel waar ik goede ervaringen mee heb is Edialux. Preventief kun je je plant sprayen met Cannacure of de bladeren behandelen met Neem olie.