Mijn eerste stekjes-ruilmarkt

Op 1 februari 2019 woonde ik een stekjesruilmarkt bij in Amersfoort. In een notendop: kneuterig, maar ZO LEUK!

Hoe werkt zoiets eigenlijk...?

Een stekjesruilmarkt! Ik had er al vaak over gehoord, maar was er nog nooit geweest. Vaak vond ik het te ver weg, maar het had ook zeker te maken met het feit dat ik niet wist wat me te wachten stond. Want hoe werkt zoiets eigenlijk? Wat als je met iemand wilt ruilen, maar die persoon wilt dat niet. Dat is dan toch superongemakkelijk? Sta je daar, met je afgekeurde stekjes... Wie mij kent weet dat ik goed ben in overanalyseren, zo ook hier. Je raadt het al: ik had het allemaal weer veel groter gemaakt dan nodig. 

Amersfoort, dichtbij huis

Anyway, deze desbetreffende stekjesruilmarkt vond zo'n beetje naast de deur plaats - ik vond van mezelf dat ik nu wel moest gaan! Eerder had ik de organisatoren al aangesproken (over hen later meer) of ze nog hulp nodig hadden en of ik mijn visitekaartjes zou mogen verspreiden op het evenement, dus er was echt geen weg meer terug.

 

Roze teddyjas, midden achterin ;)
Roze teddyjas, midden achterin ;)

Aha, zo werkt het

De stekjesruilmarkt ging om 10:00 van start, en ik was er rond 10:45. En WOW, ik was positief verrast. Het was echt superdruk! Bij binnenkomst vroeg ik een stel dames "of zij mij konden vertellen hoe dit nu in z'n werk ging" (uiteindelijk werkt maar gewoon tegen iemand gaan praten beter dan een beetje suffig in je eentje in een hoekje gaan staan). Tsja, het was eigenlijk heel simpel: een plekje zoeken, je stekjes uitstallen en kijken wat er voorbij kwam. Een kind kan de was doen.

De 'regels'

Ik ben iemand die regels nogal letterlijk neemt. Zo stond er op de uitnodiging voor de stekjesruilmarkt dat je alleen gewortelde stekjes mee mocht nemen. Dus, ik had een gewortelde scindapsus pictus, silvery ann en lepelplant mee - meer ook niet. 

'vuurwerkplantje'
'vuurwerkplantje'

Klaar voor de start...

Ik hoefde niet eens een plekje te zoeken, want mijn eerste ruil vond al staand plaats met een van de organisatoren, Marielle, van Plantenasiel Seeds & Cuttings in Leusden. Ik had haar al eerder gesproken via Instagram, maar nog niet in real-life. Superleuk dus, om haar hier te ontmoeten! Daarnaast had ze een GIGAcollectie aan stekjes bij zich. En uiteraard had ze naast gewortelde stekjes, ook kleine plantjes, grote planten, potjes, hangers en noem maar op meegenomen (ik had het weer veel te nauw genomen met die 'regels', haha). Mijn silvery ann ruilde ik met haar tegen een geinig vetplantje dat ik voor het gemak maar even 'vuurwerkplantje' noem. Marielle wilde me ook nog helpen mijn kaartjes te verspreiden, dus dat was ook top. Het ijs was gebroken en al mijn overanalyses verdwenen als sneeuw voor de zon. Dit was gewoon hartstikke leuk!

siernetel
siernetel

En door!

Okay, dit was leuk, dit was tof, dit was gaaf! Ondertussen liepen er steeds meer stekruilers binnen. De tweede ruil ging ook easy-peasy; mijn lepelplant ging weg voor een siernetel. Ik vind die erg op begonia-rex-achtige plantjes lijken en die had ik nog niet. Helemaal blij dus! 

 

Vintage Friends

Ondertussen raakte ik aan de praat met een van de andere organisatoren, Irene van plantje_plantje en tevens een van de eigenaren van Vintage Friends, een vintagewinkel in Amersfoort - dit was ook waar de stekjesruilmarkt plaatsvond. Superleuk om een gezicht te kunnen koppelen aan mensen die ik online had leren kennen. Daarnaast was het tof om de winkel ook eens in levende lijven te kunnen bewonderen. Wat een pand! Fantastisch om te zien en een aanrader voor iedereen die into vintage is.

Mother of Thousands
Mother of Thousands

Ruilen, ruilen en nog eens ruilen

Dat geklets was natuurlijk hartstikke leuk, maar ondertussen had ik nog een stekje te ruil. Mijn scindapsus pictus ging weg tegen een zogeheten Mother of Thousands. Daar had ik al een groene variant van, maar deze dinosaurus-achtige had ik nog niet! Geinig feitje; deze ruilde ik met de enige jongen die ik op de stekjesmarkt gezien heb. Het is tot nu toe toch nog een beetje een vrouwending, geloof ik.

 

Ik wil meer!

Ondertussen was ik natuurlijk mega-hebberig geworden van al die prachtige stekjes, plantjes, boeken, potjes en meer. Ik besloot naar huis te rijden om nog meer ruilspul op te halen. Toen ik terugkwam was het alleen al een stuk rustiger. Toch wist ik nog een paar bananenplantstekjes en een sansevieria te scoren, en iemand blij te maken met een peperomia, stippenbegonia en geinig potje.

 

collectie van Marielle
collectie van Marielle

Voor herhaling vatbaar

Die ongemakkelijkheid in het begin: zo'n onzin! Dit was gewoon hartstikke leuk. Allemaal plantfanaten met elkaar in zo'n toffe ruimte, wat wil je nog meer? Daarbij draagt deze vorm van 'shoppen' ook nog eens bij aan een stukje duurzaamheid, iets wat ik altijd probeer te vinden en toe te passen, maar wat nog lang niet altijd even makkelijk gaat. Ik heb er enorm van genoten en kijk uit naar de volgende keer - misschien organiseer ik in de tussentijd zelf wel een stekjesruilmarkt :)

 

Ik ben nog op zoek...

Je had het misschien al gelezen op Instagram op Facebook, maar ik ben nog op zoek naar een stekje (of hele plant) van de Maranta Lemon & Lime. Heb jij die in de aanbieding? Stuur even een berichtje via Instagram of mail naar annelijne@gojungle.nl - wie weet kunnen we elkaar helpen :D!