Uitwisbare notebooks: MOYU VS Bambook

  Als je mij al langer volgt, weet je dat bezig ben met een zoektocht naar ‘een duurzamer leven’. In die zoektocht test ik producten uit in de hoop mijn volgers (en lezers van deze blog) te helpen bij hun keuzes. Na wasbare wattenschijfes van Bamboozy, (bijna) plasticvrije toiletblokken van ToiletTapes, no-waste-Friday-bloemboeketten van E.bloom en gerecyclede schoonmaakmiddelflessen met tabs van Everdrop, was het nu de beurt aan uitwisbare notitieboekjes van MOYU en Bambook.

 Ik was al een poosje opzoek naar een uitwisbaar notitieboekje. Ik ben nogal van de lijstjes, krabbels en schrijf per jaar zeker meerdere boekjes en kladblokken vol. Niet echt duurzaam dus. Tijd voor een uitwisbare variant, waarvan je de pagina’s keer op keer kunt volkliederen. Ik zag alleen door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende merken die ook ieder weer hun eigen USP’s lijken te hebben, dat ik niet goed kon kiezen. Na mijn volgers gevraagd te hebben om tips, sprongen er twee uit: MOYU en Bambook. Met beide bedrijven heb ik contact gezocht en ze voorgesteld een vergelijking te maken tussen de twee, die ik in een blog en door middel van foto’s vast zou leggen. Zowel MOYU als Bambook reageerde enthousiast, dus hieronder het resultaat!

MOYU: de voordelen op een rij

Ik begin bij MOYU. MOYU bestaat nu zo’n twee jaar en is ontstaan nadat de oprichter, Roel Schatorje, die in Kenia op het idee van MOYU kwam. MOYU maakt zich sterk voor een wereld zonder single use paper en papierverspilling. MOYU zet zich bovendien in voor het stimuleren van essentiële ecosystemen en biodiversiteit. Het steenpapieren notitieboekje van MOYU wordt in meerdere maten aangeboden (ik heb A5). Elk boekje heeft een to-do lijstje, agenda, lijntjes, vakjes en blanco pagina’s. Elke pagina is tot wel 500 keer herschrijfbaar. Naast de notitieboeken heeft MOYU ook andere schrijfartikelen in de webshop. Bij mijn bestelling ontving ik ook nog herschrijfbare etiketten en een ‘nee-nee’ sticker voor op de brievenbus. Ik ondervond de volgende voordelen van MOYU:

1. Schrijven op steenpapier van MOYU voelt als schrijven op ‘normaal’ papier

Het grote verschil tussen MOYU en Bambook (en andere uitwisbare notebooks) is dat de pagina’s van MOYU van steenpapier zijn gemaakt. Het gebruikersvoordeel is dat steenpapier prettig schrijft, eigenlijk voelt het niet anders dan op ‘normaal’ papier. Dit is dan ook het eerste en grootste voordeel (voor mij) van MOYU.

De schrijfervaring op MOYU steenpapier is top
De schrijfervaring op MOYU steenpapier is top

2. Geen water, bleekmiddelen en bomen nodig voor productie

Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal "pulp" papier. Fijn dat het voelt als ‘echt’ papier, maar hoe wordt het dan gemaakt? Het is een duurzame ontwikkeling in een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat). Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot. Het gemalen steen, dat als afvalproduct het proces binnenkomt, wordt vermengd met 20% gerecycled HDPE, een schone kunststof, bestaande uit koolstof en waterstof. Deze mix wordt geëxtrudeerd in een efficiënt proces naar dunne vellen steenpapier. Na het aanbrengen van een toplaag om grafisch te kunnen bedrukken, is het materiaal gereed voor gebruik. Het steenpapier van de MOYU is gemaakt van 80% Calcium Carbonaat en 20% plastic. Steenpapier is tevens ISO 14001:2004, ROHS, REACH en FDA gecertificeerd. Bovendien heeft steenpapier het C2C-zilver certificaat en het Castor Gaea certificaat van KIWA.

3. MOYU werkt samen met boomplantproject Trees for Kenya

Trees For Kenya is een Keniaanse niet-gouvernementele organisatie (NGO) die zowel donorbomen plant als beheert met boomkwekerijen. Per verkocht MOYU-boekje plant deze NGO een boom. Een deel van het bedrag gaat naar het stekje zelf, maar het grootste deel gaat naar het loon van de werknemer.

4. Met de MOYU kaften valt eindeloos te variëren

Dit is natuurlijk totaal afhankelijk van je eigen smaak, maar ik vind de covers die je kunt kiezen voor je uitwisbare MOYU-boekje heel mooi. Je hebt ze in meer simpele, effen kleuren, maar ook met opvallende printjes voorop (die van mij heet ‘Funky Forest’).

Het MOYU premium boekje met de cover 'Funky Forrest' (foto ©Moyu)
Het MOYU premium boekje met de cover 'Funky Forrest' (foto ©Moyu)

Bambook: de voordelen op een rij

In 2014 is Bambook begonnen als een schoolproject aan de Christelijke Hogeschool Ede als een student company, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een tot één van de grotere aanbieders van duurzame kantoorartikelen. Bambook is een uitwisbaar whiteboard schrift waarbij ik heb gekozen voor de hardcover uitvoering, welke is gemaakt van een massieve plaat bamboe en voorzien van een elastiek om je notitieboek goed dicht te houden. Bambook droomt van een wereld waarin mensen middelen op een verantwoorde manier gebruiken, zodat we voor onze planeet en onze mensen zorgen.

1. Bambook kun je zelf samenstellen

Dit is voor mij het grootste en meest onderscheidende voordeel van Bambook: je kan zelf samenstellen hoe de inhoud van je boekje eruit komt te zien. Elke Bambook heeft 20 uitwisbare vellen, dus 40 pagina’s. Zo kan je jouw laatste notitieboek precies afstemmen op jouw manier van werken. Je kunt onder andere kiezen uit blanco/lijn (links blanco, rechts gelinieerd), volledig gelinieerd, volledig blanco, to-do lijstjes maar bijvoorbeeld ook voor bladmuziek. Ik heb gekozen voor lijntjes, blanco en to-do lijstjes.

De vele bedrukkingsmogelijkheden van Bambook
De vele bedrukkingsmogelijkheden van Bambook

2. Bambook wordt zo veel mogelijk in Nederland geproduceerd (in de sociale werkplaats) en kan bezorgd worden per fietskoerier

Bambook producten worden zoveel mogelijk in Nederland gemaakt. De producten worden geproduceerd en ingepakt in Ede, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de Bambook werkplaats. Voor Nederlandse verzendingen werkt Bambook samen met Fietskoeriers. Op deze manier kunnen ze duurzaam verzenden. Binnen de Fietskoeriers-gebieden wordt je Bambook bestelling dan afgeleverd per fiets. Op die manier gaan ze CO2 uitstoot tegen.

3. Bambook werkt samen met Eden Projects in Madagaskar

Bambook plant voor elk verkocht product een boom. Zo wordt papier bespaard en ontbossing tegengegaan. Het planten van bomen is slechts een middel om impact te hebben op het welzijn van zowel mens als dier. De geplante bomen geven zaden voor nieuwe bomen. Die zaden worden weer geplant, die op hun beurt weer zaden geven. Dit is de reden dat één verkocht product al een groot verschil kan maken.

4. Bambook werkt met een app om jouw notities in te scannen

Wil je je notities eigenlijk het liefst bewaren? Bambook heeft hiervoor een speciale app. Deze wijkt niet veel af van andere ‘standaard’ scan-apps, maar is speciaal voor en door Bambook gemaakt. Je maakt simpelweg een foto van jouw aantekeningen, slaat ze op in de juiste file et voilà.

Bambook en MOYU: minpunten

Het gebruik van deze boekjes is hoe dan ook een stap in de juiste richting: bomen worden geplant, bestaande bomen worden minder gekapt en je produceert minder afval. Maar om een keuze te maken, wil je misschien ook inzicht in wat (voor mij persoonlijk) minpunten zijn van beide boekjes. Zie hieronder:

MOYU: de nadelen

  • Je kunt het boekje niet zelf samenstellen. Het bevat wel twee pagina’s voor to-do’s, maar het zijn voornamelijk lijntjes (ter vergelijking; in mijn Bambook-boekje zitten er 16). Ik ben zelf groot fan van to-do lijstjes, dus voor mij is dit een minpunt.
  • Het uitwisdoekje is lichtgrijs van kleur waar uitgewiste inkt zichtbaar op is. Het werkt er niet minder door, maar die van Bambook is zwart en daarop zie je het helemaal niet. Uiteraard is het MOYU schoonmaakdoekje wasbaar en je kan het dus zo weer schoonkrijgen. 
  • Je hebt niet altijd water bij de hand dus mocht je snel iets willen uitwissen, is dit niet mogelijk (ter vergelijking; de pen van Bambook bevat een minigummetje op de achterkant en bij de schoonmaakkit die ik ontving zit een handige minispray die je met water kunt vullen, zodat je altijd kunt uitwissen).

Bambook: de nadelen

  • De informatie op de website is minder volledig dan die van MOYU (ter vergelijking; ik kan niet vinden hoe Bambook precies gemaakt wordt, terwijl dat bij MOYU wel inzichtelijk is – de gehele keten en het productieproces wordt op een aparte pagina uiteengezet).
  • De inkt droogt minder snel dan in het MOYU-boekje, dus veeg je het ook sneller uit. Daarbij vind ik het steenpapier van MOYU ook echt lekkerder schrijven.
  • De designs vind ik wat ‘braver’ dan de keuzes die je bij MOYU hebt. Ik heb gekozen voor de standaard bamboe hardcover, maar had achteraf gezien liever voor het Tropical design gegaan. 
De bamboe hardcover van Bambook
De bamboe hardcover van Bambook

Welke past bij jou?

Om een uiteindelijke keus te maken zou ik voornamelijk jezelf deze vragen stellen: vind ik het belangrijker dat de schrijfervaring lijkt op die van schrijven op 'echt' papier óf dat ik mijn boekje zelf kan samenstellen? Als je het antwoord op die vraag hebt, ben je eruit ;) Je shopt MOYU hier en Bambook hier.

 

Wil je nog meer lezen over duurzame notitieboeken zoals Bambook en Moyu, maar bijvoorbeeld ook Correctbook en Greenstory? Lees dan deze blog op de website van Moyu.

 

Succes met de keuze!